Pagini

sâmbătă, 8 octombrie 2016

Micorizele

Micorizele



 Plantele superioare stabilesc legaturi de simbioza cu unele specii de ciuperci,aceste legaturi se numesc micorize.Legatura se stabileste intre radacinile plantei si hifele ciupercii respective.Principalul rol a colaborarii este cresterea viguroasa a ambilor participanti.

Micorizele se impart in trei categorii:
  •  Peritrofa-se realizeaza la distanta,ciupercile se afla in imediata apropiere a radacinilor plantei,principalul rol al ciupercii este de a regla aciditatea solului pe care planta se dezvolta,atunci cand plantele sunt nevoite sa creasca in conditii ecologice speciale.
  •  Ectotrofa-hifele ciupercii intra in legatura doar cu varfurile radacinii,fara a strabate membranele celulare,astfel doar o parte a hifelor stabilesc legatura cu radacinile.Sunt intalnite frecvent la speciile lemnoase,cum ar fi coniferele,mesteacanul,stejarul,carpenul,slacia,teiul,etc.
  • Endotrofa-numita si micoriza interna,se produce in interiorul plantei,filamentele miceliene patrund in interiorul radacinii,formand mici tufe sau ghemuri.Astfel de micorize le intalnim la plante precum coacaz sau unele specii de orhidee,cat si la unele plante de cultura(porumbul,cartoful,graul,orzul,ovazul,etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu