Pagini

sâmbătă, 1 octombrie 2016

Generalitati despre camuflaj

Generalitati despre camuflaj



  Intr-o situatie de supravietuire,in special intr-un mediu ostil,camuflajul poate face diferenta dintre supravietuire si o eventuala capturare de catre inamic,chiar daca nu va fi cazul,cateva cunostinte sunt mereu utile,in special daca va pasioneaza natura.
 
 Cand te camuflezi tine cont de caracteristicile fizice umane,acestea sunt primele care atrag atentia,silueta umana,palaria sau bocancii sunt semne specifice oamenilor.

 Forma si conturul-ascunde orice specific uman cu vegetatie,ataseaza vegetatie pe hainele tale,in special pe spate,pentru a ascunde conturul tipic omului.

 Culoare si textura-fiecare zona de pe glob si fiecare climat(arctic,temperat,tropical,etc.),prezinta particularitati pe care trebuie sa le imiti pentru a iesii cat mai putin in evidenta.Foloseste culorile si textura impreuna pentru un camuflaj eficient,un camuflaj eficace intr-o zona,poate fi lipsita de succes in alta zona,spre exemplu nu te poti camufla cu vegetatie uscata in mijlocul unui camp verde sau cu vegetatie verde in desert sau intr-o zona stancoasa.Daca te deplasezi in alt loc tine cont de schimbarile aparute in mediul inconjurator.

 Acopera pielea expusa,adica fata,mainile,gatul,urechile.Foloseste carbune sau noroi pentru a acoperi aceste parti ale corpului.Partile care reflecta cel mai mult lumina(fruntea,barbia,nasul si urechile)cu nuante mai intunecate.Alte zone mai putin expuse luminii(zona de sub barbie si ochii)cu nuante mai deschise.

 Orice poate reflecta lumina trebuie acoperit,fie cu vegetatie,haine sau noroi,de la caz la caz.

 Umbrele-stai mereu in partea intunecata a umbrei,partile exterioare sunt mai luminoase(penumbra),iar cele mai apropiate de sursa umbrei sunt mai intunecate(umbra propriu-zisa).Stai in locurile cat mai ascunse de vegetatie pentru a fi greu de descoperit.De asemenea trebuie tinut cont ca daca te afli in partea de intuneric a umbrei,iar in fata ta se afla o sursa de lumina,poti fi observat usor din partea opusa luminii.

Daca te deplasezi fa-o incet,fara miscari bruste si rapide,si pastreaza cat de posibil linistea,evita sa faci zgomot in timpul deplasarilor,mirosul trebuie si el mascat. 

Aceste informatii nu sunt nici pe departe complete,ci au doar un rol orientativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu