Pagini

vineri, 12 august 2016

5 tipuri de corabii

5 tipuri de corabii
 
 
 
  1.  Bricul-este o vas cu panze,popular in secolele XVIII-XIX.Bricul are doua catarge,viteza maxima poate ajunge la 20km pe ora.Lungimea poate fi cuprinsa intre 25-50m,iar tonajul de maxim 480 t.Regiunea unde au aparut bricurile este Marea Mediterana.
  2. Galionul-corabie folosita pe scara larga in secolele XVI-XVIII.Erau nave de dimensiuni mari folosite pentru transport si in razboi.Galionul a fost conceput de spanioli,acestia au combinat calitatile nautice ale caravelelor cu aspectul si dimensiunile caracelor.Avea intre 3-4 catarge,o nava cantarea intre 500-1000 t.
  3. Junk-ul-este o corabie cu panze cu origini vechi in China antica.Design-ul este folosit si astazi pentru modelele moderne.Au pana la 5 catarge cu vele patrate care pot fi inchise si deschise foarte usor.In trecut erau folosite in toata Asia Rasariteana,din India de est pana in marile Japoniei.
  4. Caravela-a fost o nava cu panze folosita si dezvoltata de portughezi,in acest caz regele Portugaliei,Henric Navigatorul a jucat un rol insemnat in finantarea si incurajarea construirii caravelelor.Perioada de varf a caravelelor a fost secolul XV,in perioada marilor descoperiri geografice,fiind folosita de navigatori celebri ca Bartholomeu Diaz,Vasco de Gama si Cristofor Columb.Caravelele aveau 2-3 catarge,apoi au fost folosite si cu 4 catarge.Primele astfel de nave,cantareau intre 50-150 t si aveau o lungime de 20-30m.Viteza maxima era de aprox. 10 km pe ora.
  5. Corveta-a fost conceputa in secolele XVIII-XIX(epoca velierelor) si este folosita si astazi.Puntea unei corvete este continua de la prova la pupa,de obicei au 3 catarge cu velatura patrata.In trecut era o nava folosita in batalii navale,fiind dotate cu 18 sau 31 de tunuri.De asemenea atingea viteze mari si era usor de manevrat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu